Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Χειμωνιάτικη Σούπα Λαχανικών




Μια νόστιμη και υγιεινή σουπίτσα λοιπόν, λίγες μέρες πριν τελειώσει επίσημα κι αυτός ο επεισοδιακός χειμώνας. Μπορείτε να μην βάλετε καθόλου ζυμαρικό για να γίνει πιο ελαφριά. Εγώ το βάζω ώστε να γίνει πιο «φαγάκι», ώστε με λίγο ψωμάκι να είναι πλήρες γεύμα. Η συνταγή άλλωστε είναι όπως ακριβώς μου την έδωσε ο Μπαρμπα – Σμάιλι!!! 



Υλικά:
-       2 μεγάλα καρότα
-       2 μέτριες πατάτες
-       2 πράσα
-       3 ρέβες
-       1 μπολ χοντροκομμένο λάχανο
-       1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
-       4 κλωνάρια σέλερυ
-       1 σφηνοπότηρο κουσκουσάκι ή αστράκι ή άλλο ζυμαρικό
-       1 σφηνοπότηρο soya sauce
-       2 σφηνοπότηρα λευκό ξηρό κρασί
-       Χυμό από 1 λεμόνι
-       4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
-       1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
-       Αλάτι/ πιπέρι
-       Ζεστό νερό

Ψιλοκόβουμε τα καρότα, τις πατάτες, τα πράσα, τις ρέβες και το σέλερυ. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο πρώτα το κρεμμύδι να ξανθύνει και μετά συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά, που σιγά σιγά βγάζουν τα υγρά τους. Τελευταία ρίχνουμε το λάχανο και το σέλερυ. Σβήνουμε με τη soya sauce και το κρασί και αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκόολ. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο (εγώ βάζω ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι γιατί η soya sauce είναι αρκετά αλμυρή) και τον κουρκουμά. Καλύπτουμε τα λαχανικά με ζεστό νερό και χαμηλώνουμε την εστία στο μισό, ώστε να αφήσουμε να σιγοβράσει η σούπα. Αν χρειαστεί και τα λαχανικά πιουν το ζουμάκι προσθέτουμε πάλι ζεστό νερό. Όταν τα λαχανικά είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέτω και το ζυμαρικό (εδώ είναι πιο πιθανό να χρειαστεί να συμπληρώσουμε με ζεστό νεράκι) και το λεμόνι κι αφήνω να πάρει άλλη μια βράση η σούπα.
Μην ξεχάσετε να σερβίρετε με ζεστό ζυμωτό ψωμάκι!!!




ΥΓ. Ελπίζω να είστε επιεικείς με τις φωτογραφίες μου… Που θα πάει θα μάθω!!!

Δείτε και το παραμύθι Η χορτόσουπα του Μπαρμπα Σμάιλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου